Agenda

Een overzicht van activiteiten die te maken hebben met het land, de taal of de cultuur.

 

Internationale Vrouwendag - Міжнародний жіночий день
8 maart

 

Pasen - Великдень
Maart / april

 

Dag van de Arbeid - День праці
1 mei

 

Lees verder...

De statistieken

Vandaag 47
Deze week 183
Deze maand 2820
Sinds 11-2008 868561

Over Oekraïne 

De vlag van Oekraïne
Het wapen van Oekraïne

 

Слава Україні! Героям слава!
Slava Oekrajini! Herojam slava!
Eer aan Oekraïne! Eer aan de helden!
- Nationaal motto -

 


Snelle feiten

Officiële naam: Oekraïne
Україна
Ligging: Oost-Europa
Buurlanden: Oekraïne deelt grenzen met verschillende landen, waaronder Rusland, Wit-Rusland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië.
Oppervlakte: 603.628 km²
(Grootste land in Europa na Rusland)
Inwoneraantal: Ongeveer 44 miljoen inwoners
Bevolkingsdichtheid: Ongeveer 73 mensen per km²
Hoofdstad: Kiev
Regeringsvorm: Parlementaire republiek
Valuta: Oekraïense Hryvnia (UAH)
1000 hryvnia is ongeveer €24,16
Voor 1000 euro krijg je ongeveer 41.397 hryvnia.
Belangrijkste taal Oekraïens
Minderheidstalen: Russisch, Hongaars, Pools, Roemeens en andere talen worden door minderheidsgroepen gesproken.
Religie Orthodox christendom, zowel Oekraïens-Orthodoxe Kerk als Russisch-Orthodoxe Kerk.
Atheïsme
Afstand Amsterdam - Kiev Ongeveer 1779 kilometer (hemelsbreed)
Reisafstand Amsterdam -
Kiev met de auto
Ongeveer 1977 kilometer (via hoofdwegen)
Vliegduur vanaf Schiphol naar Luchthaven Kiev Boryspil Ongeveer 2 uur en 45 minuten (rechtstreeks)
Afstand Brussel - Kiev Ongeveer 1833 kilometer (hemelsbreed)
Reisafstand Amsterdam -
Kiev met de auto
Ongeveer 2086 kilometer (via hoofdwegen)
Vliegduur vanaf Brussel Zaventem naar Luchthaven Kiev Boryspil Ongeveer 2 uur en 55 minuten (rechtstreeks)
Rijzijde In Oekraïne wordt rechts gereden.
Tijdzone GMT + 2 (het is er 1 uur later dan in Nederland en België)
Klimaat Oekraïne heeft een divers klimaat, variërend van continentaal in het binnenland tot gematigd aan de kusten van de Zwarte Zee.

 

 

 

Introductie
Oekraïne (in het Oekraïens: Україна) is een land in Oost-Europa, gelegen tussen Polen, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Moldavië, Wit-Rusland, Rusland en de Zwarte Zee. De hoofdstad is Kiev, ook wel geschreven als Kyiv. De naam van het land betekent letterlijk Landhoek of Grensland.

 

Denkend aan Oekraïne zie ik...

Oekraïne staat bekend als het land van uitgestrekte graanvelden en blauwe luchten. Als het land van majestueuze kathedralen en eeuwenoude kerken. Oekraïne is ook het land van borsjt, pierogi en andere smakelijke traditionele gerechten. Van tradities als pysanka, her kleurrijk versieren van paaseieren met traditionele volkspatornen. Het land van de beroemde schilder en dichter Taras Sjevtsjenko. Het land van gastvrije mensen en traditionele volksmuziek. Het land van koolzaadvelden en zonnebloemvelden. Het land waar de Donau en de Dnjepr in de zwarte zee uitmonden. Het land van de Karpaten en de Krim.
Het land van de Oranjerevolutie en politieke verandering. Oekraïne staat ook bekend om de complexe relatie met Rusland en zijn zoektocht naar onafhankelijkheid. Het land van hoop en uitdagingen, van Europese ambities en geopolitieke spanningen.
Oekraïne is ook het land van Tsjernobyl en de nucleaire tragedie.

 

 

Grote en belangrijke steden in OekraïneKiev (Kyiv) - De hoofdstad en met meer dan 2,8 miljoen inwoners de grootste stad van Oekraïne. Kiev is een historische stad met prachtige kerken, musea en een levendige cultuur.

 

Charkiv - De op één na grootste stad van het land werd in 1654 door Kozakken gesticht en is gelegen in het oosten van het land. Charkiv heeft een rijke industriële geschiedenis en is ook bekend om zijn universiteiten, kathedralen, musea en parken. Ongeveer 1,4 miljoen inwoners.

 

Dnipro (Dnipropetrovsk) - Gelegen aan de rivier de Dnjepr, is Dnipro een belangrijk industrieel en economisch centrum. De stad heeft ook vele parken, musea en theaters. Ongeveer 1,1 miljoen inwoners.

 

Odessa - Een havenstad aan de Zwarte Zee, bekend om zijn historische architectuur, levendige nachtleven en stranden. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het was ooit de eerste stad in het Russische tsarenrijk waar Joden zich mochten vestigen en de Joodse cultuur heeft een stempel op de stad gedrukt. Ongeveer 1 miljoen inwoners.

 

Donetsk - Een stad in een overwegend agrarisch gebied, omgeven door wouden en steppe. De stad weet een balans te vinden tussen industrie en natuur en werd om die reden in de jaren zestig van de vorige eeuw door Unesco uitgeroepen tot groenste industriestad. Donetsk heeft de bijnaam "Stad van Miljoenen Rozen." Ongeveer 900.000 inwoners.

 

Lviv - Een stad in het westen van Oekraïne val bij de grens met Polen met een goed bewaard gebleven historisch centrum dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Lviv heeft een rijk culturele leven. Ongeveer 720.000 inwoners.

 

Zaporizja - Een stad aan de Dnjepr waar veel industrie gevestigd is en die met een waterkrachtcentrale en kerncentrale een grote bijdrage levert aan de nationale energieproductie. Zaporizja herbergt ook het eiland Chortitsja, het grootste eiland in de rivier de Dnjepr en een historische en culturele locatie. Ongeveer 750.000 inwoners.

 

Kryvy Rih
Een belangrijke industriestad in het midden van het land, waar o.a. ijzererts en uranium in mijnen wordt gewonnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de Duitse Wehrmacht bezet en grotendeels verwoest. Ongeveer 600.000 inwoners.

 

Mykolajiv
Een stad in het zuiden van Oekraïne, zo'n 65 kilometer ten noorden van de Zwarte Zee, gevestigd op de plek waar de rivieren Inhoel en de Zuidelijke Boeg samenvloeien. Mykolajiv is in de 18e eeuw gesticht als scheepswerf en staat ook vandaag de dag nog bekend om de scheepsbouw. Ongeveer 470.000 inwoners.

 

Marioepol - Een havenstad gelegen aan de Zee van Azov, bij de monding van de rivier de Kalmioes. Marioepol eis een belangrijke industriestad met o.a. twee grote staalfabrieken. Ongeveer 400.000 inwoners.

 

Cherson - Gelegen aan de monding van de rivier de Dnjepr, is Cherson een belangrijke havenstad met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw, toen de stad in opdracht van Catharina de Grote werd aangelegd. Ongeveer 300.000 inwoners.

 

Ivano-Frankivsk - Een stad die gelegen is bij de Karpaten, bekend om zijn historische gebouwen. De stad heeft een rijke geschiedenis die begint in de 16e eeuw , de tijd van het Pools-Litouwse Gemenebest. De stad staat bekend om de verschillende etniciteiten die er wonen, Oekraïners, Polen, Joden, Armenen. Ongeveer 230.000 inwoners.

 

 

 

ReligieReligie en levensbeschouwing
Oekraïne is een seculiere staat, artikel 35 van de grondwet garandeert vrijheid van godsdienst.

Uit een onderzoek dat in 2015 is uitgevoerd blijkt dat de meerderheid van de inwoners van Oekraïne zichzelf als christelijk beschouwd: 74% is orthodox, 8% is Grieks-katholiek, 1% is rooms-katholiek en 1% is protestant (vooral evangelische christenen); ongeveer 9% van de respondenten noemt zichzelf simpelweg christen zonder een specifieke kerkrichting aan te duiden; 6% behoort tot geen enkele religieuze denominatie en nog eens 1% van de respondenten vindt het moeilijk om te antwoorden.

Sinds december 2018 bestaan er in Oekraïne 2 grote kerkgenootschappen die zich Oekraïens-Orthodoxe Kerken noemen: de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (binnen de Russisch-Orthodoxe Kerk), de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (autocefaal vanaf januari 2019); er bestaan ook kleinere stromingen.

Het totale aantal katholieken (van alle gezindten) in Oekraïne bedraagt volgens het Vaticaan rond de 4,8 miljoen mensen.

De meest invloedrijke protestantse kerken zijn de "Verenigde Oekraïense Unie van Kerken van Evangelische Christenen-Baptisten", de " Verenigde Oekraïense Unie van Kerken van Evangelische Christenen / Pinkstergemeenten" en de " Oekraïense Unionistische Conferentie van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten".

Aan het begin van de 21e eeuw werd het percentage moslims door een leider van de moslimgemeenschap geschat op tussen de 1% en 4%[232] van de Oekraïners (voornamelijk etnische Krim-Tataren). Moslims wonen op de Krim, met de belangrijkste gemeenschappen in de steden Simferopol, Bachtsjisaraj en Stari Krim.

 

TelefoonTelefoon en internet
De landcode van Oekraïne is 00380 (+380).
De domeinuitgang van Oekraïne is .uk

 

 

 
2024 Harmen Schoonekamp | Contact | Talennet || sitemap.

Citaat van de dag

"Alles, waar je niet dood aan gaat, maakt je sterker. Все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими. " - Friedrich Nietzsche -
- Фрідріх Ніцше -
1844-1900

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.